Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Як стати патронатним вихователем

Корисна інформація
18.06.2021

Одного весняного ранку до Центру прийшла жінка на ім’я Олена. Вона знала дещо про сімейні форми виховання дітей, неодноразово замислювалась і розуміла, що це велика відповідальність. Коли почула про соціальну послугу патронату над дитиною – дуже зраділа, адже це альтернатива інтернатним закладам, у яких дитина внаслідок розлуки з родиною залишається без підтримуючого оточення, яке є необхідним для її гармонійного розвитку. До рішення про надання послуги патронату над дитиною привело розуміння цінності сім’ї для дитини, навіть не просто цінності, а життєважливої потреби. Олена мала досвід виховання своєї дитини, спілкування з малечою, бо колись працювала у дитячому садочку, і побачила, що кожен хлопчик чи дівчинка хоче індивідуального піклування. В прагненні допомагати сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах, її підтримав чоловік.

Участь у навчанні за Програмою підготовки патронатних вихователів ще раз надала можливість усвідомити бути частиною цієї діяльності. Підготовка передбачала отримання знань, вмінь стосовно догляду, виховання дітей, які будуть влаштовані у сім’ю. Із зацікавленістю і відповідальністю Олена віднеслася до процесу навчання. Спілкування з тренерами, обмін досвідом з іншими учасниками тренінгу зміцнило думку про правильність свого вибору, та, як результат, вона отримала рекомендацію з підтвердженням про готовність надавати послугу патронату над дитиною. Найголовніше, – говорила Олена, – це чесність з самим собою у питанні: чому я хочу цим займатися? Якщо бажання допомогти дитині йде від серця, то все інше можна вирішити: допомогу отримати від фахівців і оточення, знання здобути на тренінгах.

У грудні 2018 року перші малюки з cім’ї, яка перебуває у складних життєвих обставинах, були тимчасово влаштовані в сім’ю Олени, яка почала свій шлях патронатного вихователя. Для неї це був перший досвід у такій справі, але вона впоралася завдяки своїй  невичерпній енергії та життєвому досвіду. Минуло більше двох років, але спільна робота Олени, як патронатного вихователя, та соціальних служб в інтересах дітей, які потребують соціального захисту, продовжується. Справа важлива та вкрай необхідна. Ця професійна діяльність дає можливість дитині відчути сімейне тепло та передбачає грошове забезпечення патронатного вихователя, соціальну допомогу на дитину та сплату державою ЄСВ за патронатного вихователя.

Ми вдячні Олені за її відданість своїй справі та, користуючись нагодою, хочемо звернутися до жителів нашої громади. Ми чекаємо на вас у Центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Дергачівської міської ради за адресою: м. Дергачі, пл. Перемоги, 1.  Фахівці Центру нададуть усю необхідну інформацію щодо послуги патронату над дитиною. Якщо ви любите дітей і шукаєте роботу, тоді вам – у патронатні вихователі !!!

                                                          Директор Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Дергачівської міської ради

           Наталя Філіпченко

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше