Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Вірусний гепатит А та його профілактика

Корисна інформація
02.11.2023

Вірусний гепатит А – це гостре захворювання печінки вірусного походження, що може мати як легкій, так і важкий перебіг. Єдине джерело інфекції – хвора людина. Вірусним гепатитом А можна заразитися через воду чи продукти, забруднені фекаліями інфікованої людини, предметами побуту. Ризик захворіти особливо зростає під час військових дій через обмежений доступ до безпечної питної води, відсутність умов щодо дотримання правил особистої гігієни. Якість та безпечність води питної є основою епідемічної безпеки населення. Військові дії, руйнування водопровідних, водоочисних споруд є суттєвими факторами ризику виникнення спалахів вірусного гепатиту А. Інкубаційний період (період з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів) зазвичай триває 14-28 днів. Симптоми можуть бути як легкими, так і тяжкими.

Найбільш розповсюджені симптоми: виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність, підвищення температури тіла, втрата апетиту важкість у правому підребер’ї, потемніння сечі, з’являється жовтушність шкіри, слизових оболонок, склер. Хворий найбільш заразний в інкубаційному періоді та до появи «жовтухи».

Щоб запобігти зараженню вірусом гепатиту А, необхідно:

- використовувати для пиття фасовану або кип’ячену воду, кип’ятити слід не менше 10 хв.;

- дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки перед вживанням їжі, після кожного відвідування туалету, поїздок у громадському транспорті;

- добре мити фрукти, овочі, зелень, ягоди перед вживанням.

Важливо пам’ятати, що вірусний гепатит А може призвести до формування хронічних патологій жовчовивідних шляхів , підшлункової залози.

Не займайтесь самолікуванням. Тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит А і надати рекомендації щодо режиму та лікування.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше