Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді інформує

Новини
01.03.2021

Патронатні вихователі — допомога дитині та можливість працевлаштування для осіб, які мають досвід виховання дітей
Патронат над дитиною – тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Сімейний патронат допомагає дітям, батьки яких не можуть виконувати свої батьківські обов'язки внаслідок різних причин.

Передбачається він і для дітей, які зазнали жорстокого поводження, немовлят, від яких матері відмовились відразу після народження. Держава може влаштовувати таких дітей на тимчасове проживання та виховання у професійні патронатні сім'ї. Така форма сімейного догляду та виховання є альтернативою перебуванню дитини в інтернатному закладі. Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має позитивний досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду та виховання дитини в своєму помешканні, добровільного помічника з числа повнолітніх членів сім’ї. Патронатний вихователь не може поєднувати надання послуг патронату над дитиною з іншими видами діяльності. Патронатними вихователями не можуть бути особи, зазначені у статті 212 Сімейного кодексу України. До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років, одночасно влаштовані можуть бути тільки діти, які є рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім'ї, на термін до 3-х місяців, але в окремих випадках термін перебування дитини в патронатній сім'ї може бути подовжений до 6 місяців. Патронатному вихователю гарантована оплата послуг, допомога та професійна підтримка фахівців соціальної сфери. Оплата послуг патронатного вихователя та виплата соціальної допомоги на утримання дитини здійснюється відповідно до законодавства України. Розмір соціальної допомоги на дитину становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць, для дитини з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць.
Соціальна допомога виплачується на кожну дитину влаштовану в сім’ю патронатного вихователя. Розмір оплати патронатному вихователю за послугу патронату над дітьми складає 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи.  Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» встановлено прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років: із 1 січня 2021 року — 1921 грн; із 1 липня 2021 року — 2013 грн; із 1 грудня 2021 року — 2100 грн. Прожитковий мінімум для дітей віком від 6 до 18 років:із 1 січня 2021 року — 2395 грн; із 1 липня 2021 року — 2510 грн;із 1 грудня 2021 року — 2618 грн. Прожитковий мінімум для працездатних осіб: із 1 січня 2021 року — 2270 грн; із 1 липня 2021 року — 2379 грн; із 1 грудня 2021 року — 2481 грн.
За більш детальною інформацією звертайтесь до фахівців Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: місто Дергачі, пл. Перемоги, б.1 (2-й поверх), кім. 224, 227, або за тел.: (05763) 3-20-96, 2-04-85.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше