Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Повідомлення про планову діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля НЕК «Укренерго»

Корисна інформація
11.10.2021

Приватне акціонерне товариство «Національна енергетична компанія «УКРЕНЕРГО» (код ЄДРПОУ 00100227)

1. Інформація про суб’єкта господарювання
Юридична адреса: 01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри, 25.
еmail: nec-kanc@ua.energy
Контактний номер телефону (044) 238-38-38

2. Планована діяльність, її характеристика, технічні альтернативи.
Планована діяльність, її характеристика.
НЕК «Укренерго» планує реалізацію проекту «Нове будівництво ПС 330 кВ
«Слобожанська» із заходами ПЛ 330 кВ, Харківська область» з перевлаштуванням
ділянки ПЛ 330 кВ Зміївська ТЕС – Бєлгород на ПС 330 кВ «Слобожанська»; з
перевлаштуванням ПЛ 330 кВ Залютине – Суми на ПС 330 кВ «Слобожанська»;
реконструкція ПЛ 330 кВ Залютине – Суми з підвішуванням кабелю ВОЛЗ.
Технічна альтернатива 1:
Будівництво ПС 330 кВ «Слобожанська» із заходами ПЛ 330 кВ, Харківська
область з перевлаштуванням ділянки ПЛ 330 кВ Зміївська ТЕС – Бєлгород на ПС 330 кВ
«Слобожанська»; перевлаштування ПЛ 330 кВ Залютине – Суми на ПС 330 кВ «Слобожанська»; реконструкція ПЛ 330 кВ Залютине – Суми з підвішуванням кабелю
ВОЛЗ.
Технічна альтернатива 2:
Будівництво та експлуатація ПС 330 кВ «Слобожанська» із заходами ПЛ 330 кВ,
Харківська область з перевлаштуванням ділянки ПЛ 330 кВ Зміївська ТЕС – Бєлгород
на ПС 330 кВ «Слобожанська»; перевлаштування ПЛ 330 кВ Залютине – Суми на ПС
330кВ «Слобожанська»; реконструкція ПЛ 330 кВ Залютине – Суми з підвішуванням
кабелю ВОЛЗ, потенційно можливо виконати за допомогою підземних кабельних ліній електропередачі, але у зв’язку із залученням великої кількості землекористувачів та землевласників, а також враховуючи інші обмеження, включаючи рельєф, наявність охоронних територій; кількість приватних земельних ділянок, які будуть вилучатись та погодження траси проходження ПЛ 330 кВ з власниками та орендарями земельних ділянок, надалі ця альтернатива не розглядається.

3. Місце провадження планованої діяльності, територіальні альтернативи.
Місце провадження планованої діяльності: територіальна альтернатива 1.
За результатами визначення альтернативних варіантів можливого розміщення ПС 330 кВ «Слобожанська» із заходами ПЛ 330 кВ на території Харківського району, Харківської області, для подальшого розгляду та затвердження варіанту щодо остаточного вибору місця розташування земельних ділянок під нове будівництво ПС 330 кВ «Слобожанська» із заходами ПЛ 330 кВ та її подальшої експлуатації, НЕК «Укренерго», було здійснено камеральне обстеження, а потім безпосередньо на місцевості, вивчення всіх обставин щодо вибору варіантів перспективного будівництва ПС 330 кВ «Слобожанська» із заходами ПЛ 330 кВ.
Спочатку при камеральної обробці матеріалів визначились сім напрямків, але після отримання додаткової інформації в роботі залишилось три, які і були більш ретельно вивчені.
В основу вибору були покладені п’ять основних критеріїв, це: рельєф; наявність охоронних територій; кількість приватних земельних ділянок, які будуть вилучатись; довжина; необхідна кількість опор у тому числі металевих. Також при виборі альтернативних варіантів враховувались санітарні норми проходження повітряних ліній, в тому числі відстань від населених пунктів до ПЛ, вимоги на перетин та паралельне проходження з існуючими інженерними комунікаціями.
В адміністративному відношенні ПС 330 кВ «Слобожанська» розташована на території Харківської області в Харківському районі.
Земельна ділянка для нового будівництва ПС 330 кВ «Слобожанська, яка розташована на землях Циркунівської селищної ради Харківського району Харківської області, на межі з м. Харків.
Початковим пунктом заходу ПЛ 330 кВ Залютино – Суми на ПС 330 кВ «Слобожанська» є прольоти №№ 104-105-106 ПЛ 330 кВ Залютино – Суми. Кінцевий пункт – ВРУ 330 кВ ПС 330 кВ «Слобожанська».
В адміністративному відношенні траса ПЛ проходить по землям Вільшанської селищної ради, Полівської сільської ради, Дергачівської міської ради, Малоданилівської селищної ради, Черкасько-Лозівської сільської ради, ДЛФ, Русько-Лозівської сільської ради Дергачівського району, Циркунівської сільської ради Харківського району.
Початковим пунктом заходу ПЛ 330 кВ Зміївська ТЕС – Бєлгород на ПС 330 кВ «Слобожанська» є прольоти №№ 194-195 ПЛ 330 кВ Зміївська ТЕС – Бєлгород. Кінцевий пункт – ВРУ 330 кВ ПС «Слобожанська».
В адміністративному відношенні траса ПЛ проходить по землям Харківського
району.
Місце провадження планованої діяльності: територіальна альтернатива 2.
Перетин ділянки заходу ПЛ лісових масивів. Лісові господарства пояснили, що лісові ділянки які розташовані в ярах відносяться до протиерозійних процесів, тому у разі їх вилучення необхідно передбачати протиерозійні заходи.
Не всі голови сільських рад та орендарі погодили даний варіант.
щодо територіальної альтернативи 3
Територіальна альтернатива не розглядається.

4. Соціально-економічний вплив планованої діяльності
Планована діяльність сприяє забезпеченню надійності електропостачання споживачів міста Харкова та північних районів Харківської області, покриття нових навантажень та підвищення надійності передачі потужності в мережі 330 кВ.
Планована діяльність матиме позитивний соціально-економічний вплив через забезпечення робочими місцями працездатного населення на період будівництва, сплатою податків в місцеві бюджети, покращенням економічної ситуації регіону, забезпечення економічної основи для захисту соціально-економічних інтересів населення.
Планована діяльність спрямована на виконання розпорядження Кабінету
Міністрів України від 06 червня 2018 р.№ 497-р Про затвердження плану заходів з
реалізації етапу «Реформування енергетичного сектору».
При дотриманні всього комплексу заходів щодо захисту навколишнього середовища, будівельно-монтажні роботи та експлуатація об’єктів не спричинять негативного впливу на соціально-економічне середовище. Вплив у процесі будівництва полягає в утворенні господарсько-побутових стоків, відходів (від процесу життєдіяльності працівників та відходів від будівельно-монтажних робіт) та незначний вплив на атмосферне повітря в межах фонових концентрацій (елегаз, дизель-генератор, акумуляторна).

5. Загальні технічні характеристики, у тому числі параметри планованої діяльності (потужність, довжина, площа, обсяг виробництва тощо)
Площа земельної ділянки підстанції – 5,7112 га. Площа забудови – 4,455 м2.
Загальна довжина траси двох одноланцюгових ПЛ 330 кВ Зміївська ТЕС – Бєлгород на ПС 330 кВ «Слобожанська» - 19,5 км; загальна довжина траси двох одноланцюгових ПЛ 330 кВ Залютине – Суми на ПС 330 кВ «Слобожанська» - 38,3 км та загальна довжина траси однієї дволанцюгової ПЛ 330 кВ Залютине – Суми на ПС 330 кВ «Слобожанська» - 8,3 км; реконструкція ПЛ 330 кВ Залютине – Суми з підвішуванням кабелю ВОЛЗ – 148,7 км.
Будівництво планованої діяльності буде проводитись в дві черги.
В першу чергу виконується будівництво наступних будівель і споруд:
- установка двох АТ 330/110 кВ потужністю по 200 МВА;
- установка двох крос-трансформаторів;
- будівництво КРУЕ 330 кВ;
- будівництво відкритої частини РУ 330 кВ для приєднання АТ 330/110 кВ та заходів ПЛ 330 кВ Зміївська ТЕС – Бєлгород;
- будівництво ВРУ 110 кВ для приєднання двох крос-трансформаторів та ПЛ 110 кВ;
- будівля ЗПУ;
- будівля БРП
- будівля прохідної;
- дизельгенераторна;
- камера засувок;
- два трансформатори власних потреб потужністю 630 кВА;
- КТП 6 кВ з трансформатором потужністю 630 кВА;
- насосна пожежогасіння;
- захисна споруда ЦЗ;
- дві арт. свердловини;
- огорожа;
- внутрішньо майданчикові автодороги;
- майданчик для зберігання обладнання;
- будівництво систем і споруд, необхідних для забезпечення надійної, безпечної та зручної експлуатації обладнання передбаченого першою чергою будівництва підстанції (системи управління, захистів і сигналізації, зв’язку, системи пожежогасіння, масловідведення, охорони та ін.). - заходи ПЛ 330 кВ Зміївська ТЕС – Бєлгород на ПС 330 кВ «Слобожанська»;
- КЛ 6 кВ для живлення власних потреб ПС 330 кВ «Слобожанська».
В обсягу другої черги виконується будівництво наступних будівель і споруд:
- будівництво відкритої частини РУ 330 кВ для приєднання заходів ПЛ 330 кВ Залютине – Суми;
- будівництво ВРУ 110 кВ для приєднання ПЛ 110 кВ;
- будівництво систем і споруд, необхідних для забезпечення надійної, безпечної та зручної експлуатації обладнання (розширення системи управління на додаткові комірки ВРУ 110 кВ, влаштування релейного захисту ПЛ 110 кВ та сигналізації з обладнання, що встановлюється у 2-гу чергу, влаштування каналів зв’язку та передачі інформації по ВОЛЗ та ВЧ каналів РЗА від ПС 330 кВ «Слобожанська» до ПС 330 кВ «Залютине» і ПС 330 кВ «Суми»).
- заходи ПЛ 330 кВ Залютине - Суми на ПС 330 кВ «Слобожанська»;
- підвіска ВОЛЗ по ПЛ 330 кВ Залютине - Суми з виконанням необхідного підсилення елементів ПЛ.

6. Екологічні та інші обмеження планованої діяльності за альтернативами:
щодо технічної альтернативи 1
Екологічні та інші обмеження планованої діяльності встановлюються згідно з Законодавством України, а також згідно з технічними умовами та містобудівними умовами та обмеженнями. Дотримання санітарно-гігієнічних, протипожежних, містобудівельних і територіальних обмежень згідно з діючими нормативними документами.
Правилами охорони електричних мереж, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.1997 № 209, визначені охоронні зони об'єктів енергетики, які встановлюються вздовж повітряних та кабельних ліній електропередачі та навколо електростанцій, електропідстанцій, струмопроводів і пристроїв, для забезпечення нормальних умов експлуатації об'єктів енергетики, запобігання ушкодженню, а також зменшення їх негативного впливу на людей та довкілля, суміжні землі та інші природні об'єкти. Охоронні зони встановлюються уздовж повітряних ліній електропередачі – 20 метрів для ПЛ 110 кВ, 30 метрів для ПЛ 330 кВ, 15 метрів для ПЛ 35 кВ; за периметром трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв - на відстані 3 метрів від огорожі або споруди; уздовж підземних кабельних ліній електропередачі - у вигляді земельної ділянки, обмеженої вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх кабелів на відстань 1 метра.
Відповідно до вимог Державних санітарних норм і правил захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань (ДСН 239-96), затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 01.08.1996 № 239, для повітряних і кабельних ліній електропередачі, трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів і пристроїв всіх напруг визначаються санітарно - захисні зони, розміри яких залежать від типу і напруги енергооб'єкта. Санітарно-захисні зони електричних підстанцій, струмопроводів та пристроїв встановлюються на певній відстані за периметром земельної ділянки, на якій ці об'єкти розміщені. ПС скомпонована таким чином, що санітарно-захисна зона не виходить за огорожу підстанції. Санітарно-захисною зоною вважається територія, на якій напруженість ЕП перевищує 1 кВ/м. Обмеження, які встановлюються Законами України «Про природно-заповідний фонд», «Про охорону археологічної спадщини», «Про охорону культурної спадщини», «Про охорону атмосферного повітря», «Про відходи», "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", Водним Кодексом України та вимоги СОУ НЕК 20.261:2021 «Технічна політика НЕК «Укренерго» у сфері розвитку та експлуатації магістральних та міждержавних електричних мереж, враховані.
щодо технічної альтернативи 2
Екологічні та інші обмеження аналогічні що і при плановій діяльності.
щодо територіальної альтернативи 1
Обмеження щодо планованої діяльності встановлюються кадастрово - земельними обмеженнями, обмеженнями щодо облаштування ПС та кабельних ліній, включаючи рельєф; кількість приватних земельних ділянок, які будуть вилучатись; довжину; кількість необхідних опор у тому числі металевих, екологічні обмеження (наявність охоронних територій та ін.).
щодо територіальної альтернативи 2
Екологічні та інші обмеження аналогічні що і при плановій діяльності
щодо територіальної альтернативи 3
Територіальна альтернатива не розглядається.

7. Необхідна еколого-інженерна підготовка і захист території за альтернативами:
щодо технічної альтернативи 1
При розробці проекту, будуть розроблені всі заходи з інженерної підготовки та захисту проектованої території від несприятливих природних явищ (зсуви, ерозія схилів, підтоплення тощо) з урахуванням результатів інженерно-геологічних вишукувань. Топографо-геодезичні, інженерно-геологічні, та інші вишукування виконуватимуться у необхідному обсязі згідно з чинним законодавством. Проектні рішення в період будівництва та експлуатації будуть забезпечувати раціональне використання ґрунту, будуть передбачені заходи протидії підтопленню, просіданню, активізації інших екзогенних процесів, а також охоронні, відновлювані, захисні та компенсаційні заходи.
щодо технічної альтернативи 2
Екологічні та інші обмеження аналогічні що і при плановій діяльності.
щодо територіальної альтернативи 1
Всі будівельно-монтажні роботи планується виконувати з урахуванням заходів щодо захисту атмосферного повітря, боротьби із шумом, охорони ґрунту, вивезення будівельних відходів. Родючий ґрунт, який планується зняти у разі необхідності, зберігається в безпосередній близькості від майданчика будівництва, для подальшого його використання для благоустрою території.
щодо територіальної альтернативи 2:
Аналогічні що і при плановій діяльності.
щодо територіальної альтернативи 3
Територіальна альтернатива не розглядається.

8. Сфера, джерела та види можливого впливу на довкілля:
Сфера, джерела та види можливого впливу планованої діяльності на довкілля розглядатимуться для наступних компонентів:
щодо технічної альтернативи 1
Під час будівництва:
 Клімат та мікроклімат - викиди, які можуть вплинути на клімат і мікроклімат в процесі будівництва та експлуатації ПС 330 кВ «Слобожанська», відсутні;
 Повітряне середовище – відбувається незначне забруднення атмосферного повітря від працюючих будівельних машин та механізмів (від двигунів машин та механізмів, що працюють на органічному паливі; при зварюванні та різанні металів; здійсненні процесів
фарбування). При експлуатації негативні впливи на повітряне середовище, не прогнозуються;
 Водне середовище – вплив відсутній. Для господарчо-побутових потреб буде використовуватися вода привізна у цистернах. Проектом не передбачене скидання неочищених стоків у поверхневі водойми та їх потрапляння на ґрунти та в ґрунтові води;
 Геологічне середовище та ґрунти – незначним джерелом забруднення потенційно може стати будівельне сміття та паливно-мастильні матеріали від роботи будівельних механізмів;
 Земельні ресурси – помірний вплив на земельні ресурси. Після завершення усіх будівельно-монтажних робіт виконується рекультивація земель, порушених під час будівництва, видалення будівельного та іншого сміття, благоустрій прилеглої території.
Обов’язкове дотримання законодавчих вимог при поводженні з родючим шаром ґрунту;
 Біорізноманіття: впливи, обумовлені будівництвом ПС на рослинний і тваринний світ характеризуються як низькі, дуже низькі або відсутні. Будуть передбачені дії, направлені на зменшення можливих ризиків щодо порушення природного рослинного покриву при будівництві ПС. Планова діяльність суттєво не змінить складу рослинних угруповань, фауни, видової різноманітності популяцій домінуючих, цінних і видів, що охороняються, їх фізіологічного стану і продуктивності. Під час виконання підготовчих та будівельних робіт
передбачено видалення зелених насаджень. Роботи по видаленню зелених насаджень будуть проводитись у відповідності з чинним законодавством та з виплатою компенсаційної вартості.
 Культурна спадщина – вплив на культурну спадщину відсутній. Однак якщо на етапі будівництва виявиться можливий вплив на культурну спадщину, то для зменшення впливу будівельна організація має чітко дотримуватиметься вимог і положень законодавства України, зокрема, частини першої статті 37 Закону України «Про охорону культурної спадщини»;
 Природно-заповідний фонд – території ПЗФ (вищого та нижчих рангів) у межах будівництва ПС та буферних зон відсутні. Територія планованої діяльності не відноситься до земель природних заповідників, національних парків або інших об’єктів Заповідного Фонду. Реалізація планованої діяльність буде здійснюватися із забезпеченням виконання
вимог чинного законодавства, в тому числі: Закону України «Про природно-заповідний фонд», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Лісового кодексу України» та ін.;
 Шумовий вплив – на стадії будівництва джерелом шуму є автотранспорт, а також будівельна техніка, які не будуть мати довгострокового шкідливого впливу;
 Утворення відходів: відходи від будівельно-монтажних робіт та відходи від життєдіяльності працівників.
Під час експлуатації:
 Повітряне середовище – викиди забруднюючих речовин від автотранспорту чергового персоналу, аварійних/пожежних бригад; короткострокові викиди в повітря забруднюючих речовин при роботі резервних електрогенераторів; викиди елегазу із обладнання – в межах
значно нижчих від встановлених нормативів ГДК.
 Водне середовище – помірний вплив на водні ресурси через використання питної та технічної води, який при реалізації природоохоронних заходів характеризується як екологічно допустимий.
 Ґрунт – помірний вплив на ґрунт. Можливі проливи нафтопродуктів. Обов’язкове дотримання законодавчих вимог при поводження з родючим ґрунтом.
 Біорізноманіття – вплив відсутній.
 Електромагнітне випромінювання: під час експлуатації підстанції та ПЛ виникає електромагнітне випромінювання. Нормування електромагнітного випромінювання радіочастотного діапазону на робочих місцях здійснюється згідно з «Державними санітарними нормами і правилами при роботі з джерелами електромагнітних полів», затвердженими наказом МОЗ України від18.12.2002 за № 476. Захист персоналу від дії ЕМП досягається шляхом проведення організаційних, інженерно-технічних заходів, а також використання засобів індивідуального захисту. З метою захисту населення від впливу ЕМП
встановлюється санітарно-захисна зона (СЗЗ), на якій напруженість електричного поля не перевищуватиме 1,0 кВ/м, магнітного поля – не перевищуватиме 1,4 кА/м.
 Навколишнє техногенне середовище – вплив відсутній.
 Шумовий вплив – вплив мінімальний, не перевищує встановлених норм. Шумове навантаження від трансформаторів АТ 330/110 кВ потужністю по 200 МВА та від дизельгенератора.
 Утворення відходів: виробничі відходи від експлуатації енергооб’єктів, відходи від ремонтних робіт (у разі проведення ремонту та планового обслуговування) та відходи від життєдіяльності працівників.
 Прогнозовані впливи будуть визначені за результатами подальших досліджень та програми моніторингу.
щодо технічної альтернативи 2
Аналогічні що і при альтернативі 1.
щодо територіальної альтернативи 1
Під час будівництва:
 Клімат та мікроклімат - викиди, які можуть вплинути на клімат і мікроклімат в процесі будівництва та експлуатації ПС 330 кВ, відсутні;
 Повітряне середовище – відбувається незначне забруднення атмосферного повітря від працюючих будівельних машин та механізмів (від двигунів машин та механізмів, що працюють на органічному паливі; при зварюванні та різанні металів; здійсненні процесів фарбування). При експлуатації негативні впливи на повітряне середовище, не прогнозуються;
 Водне середовище – вплив відсутній. Для господарчо-побутових потреб буде використовуватися вода привізна у цистернах. Проектом не передбачене скидання неочищених стоків у поверхневі водойми та їх потрапляння на ґрунти та в ґрунтові води;
 Геологічне середовище та ґрунти – незначним джерелом забруднення потенційно може стати будівельне сміття та паливно-мастильні матеріали від роботи будівельних механізмів;
 Земельні ресурси – помірний вплив на земельні ресурси. Після завершення усіх будівельно-монтажних робіт виконується рекультивація земель, порушених під час будівництва, видалення будівельного та іншого сміття, благоустрій прилеглої території;
 Біорізноманіття: впливи, обумовлені будівництвом ПС на рослинний і тваринний світ характеризуються як низькі, дуже низькі або відсутні. Будуть передбачені дії, направлені на зменшення можливих ризиків щодо порушення природного рослинного покриву при будівництві ПС. Планова діяльність суттєво не змінить складу рослинних угруповань, фауни, видової різноманітності, популяцій домінуючих, цінних і видів, що охороняються, їх фізіологічного стану і продуктивності. Під час виконання підготовчих та будівельних робіт передбачено видалення зелених насаджень. Роботи по видаленню зелених насаджень будуть проводитись у відповідності з чинним законодавством та з виплатою компенсаційної вартості;
 Культурна спадщина – вплив на культурну спадщину відсутній. Однак якщо на етапі будівництва виявиться можливий вплив на культурну спадщину, то для зменшення впливу будівельна організація має чітко дотримуватиметься вимог і положень законодавства України, зокрема, частини першої статті 37 Закону України «Про охорону культурної спадщини»;
 Природно-заповідний фонд – території ПЗФ (вищого та нижчих рангів) у межах будівництва ПС 330 кВ «Слобожанська» та буферних зон відсутні. Територія планованої діяльності не відноситься до земель природних заповідників, національних парків або інших об’єктів Заповідного Фонду. Реалізація планованої діяльність буде здійснюватися із забезпеченням виконання вимог чинного законодавства, в тому числі: Закону України «Про природно-заповідний фонд», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Лісового кодексу України» та ін.
 Шумовий вплив – на стадії будівництва джерелом шуму є автотранспорт, а також будівельна техніка, які не будуть мати довгострокового шкідливого впливу;
 Утворення відходів: відходи від будівельно-монтажних робіт та відходи від життєдіяльності працівників.
Під час експлуатації:
 Повітряне середовище – відсутній.
 Водне середовище – відсутній.
 Ґрунт – мінімальний або відсутній.
 Біорізноманіття – вплив відсутній.
 Електромагнітне випромінювання: під час експлуатації підстанції та ПЛ виникає електромагнітне випромінювання. Нормування електромагнітного випромінювання радіочастотного діапазону на робочих місцях здійснюється згідно з «Державними санітарними нормами і правилами при роботі з джерелами електромагнітних полів», затвердженими наказом МОЗ України від 18.12.2002 за № 476. Захист персоналу від дії ЕМП досягається шляхом проведення організаційних, інженерно-технічних заходів, а також використання засобів індивідуального захисту. З метою захисту населення від впливу ЕМП встановлюється санітарно-захисна зона (СЗЗ), на якій напруженість електричного поля не перевищуватиме 1,0 кВ/м, магнітного поля – не перевищуватиме 1,4 кА/м.
 Навколишнє техногенне середовище – вплив відсутній.
 Шумовий вплив – вплив відсутній.
 Утворення відходів: відходи від ремонтних робіт (у разі проведення ремонтів та планового обслуговування) та відходи від життєдіяльності працівників.
щодо територіальної альтернативи 2
Аналогічні що і при плановій діяльності.
щодо територіальної альтернативи 3
Територіальна альтернатива не розглядається.

9. Належність планованої діяльності до першої чи другої категорії видів діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля та підлягають оцінці впливу на довкілля (зазначити відповідний пункт і частину статті 3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля»)
Згідно Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» від 23.05.2017 № 2059- VIII, стаття 3, провадження планової діяльності відноситься до першої категорії видів планової діяльності (ст. 3, п. 20 - будівництво повітряних ліній електропередачі напругою 220 кіловольт або більше і довжиною понад 15 кілометрів); до другої категорії видів планованої діяльності (ст. 3, п.3, пп. 1 (буріння з метою водопостачання та ст.3, п.3, пп 10 (будівництво підстанцій напругою 330 кіловольт і більше).

10. Наявність підстав для здійснення оцінки транскордонного впливу на довкілля (в тому числі наявність значного негативного транскордонного впливу на довкілля та перелік держав, довкілля яких може зазнати значного негативного транскордонного впливу (зачеплених держав)
Підстави для здійснення транскордонного впливу відсутні.

11. Планований обсяг досліджень та рівень деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля
Планований обсяг досліджень та рівень деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з ОВД виконується у відповідності до ст.6 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» від 23 травня 2017 року № 2059-VIII. Планується провести дослідження впливу планової діяльності на повітряне середовище, водне середовище, ґрунти, рослинний і тваринний світ, техногенне і соціальне середовище під час будівництва та експлуатації об’єктів. За результатами дослідження, у разі необхідності, будуть розроблені заходи мінімізації негативних впливів на довкілля і покращення екологічного середовища.

12. Процедура оцінки впливу на довкілля та можливості для участі в ній громадськості
Планована суб’єктом господарювання діяльність може мати значний вплив на довкілля і, отже, підлягає оцінці впливу на довкілля відповідно до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля». Оцінка впливу на довкілля - це процедура, що передбачає:
 підготовку суб’єктом господарювання звіту з оцінки впливу на довкілля;
 проведення громадського обговорення планованої діяльності;
 аналіз уповноваженим органом звіту з оцінки впливу на довкілля, будь-якої додаткової інформації, яку надає суб’єкт господарювання, а також інформації, отриманої від громадськості під час громадського обговорення, під час здійснення процедури оцінки транскордонного впливу, іншої інформації;
 надання уповноваженим органом мотивованого висновку з оцінки впливу на довкілля, що враховує результати аналізу, передбаченого абзацом п’ятим цього пункту;
 врахування висновку з оцінки впливу на довкілля у рішенні про провадження планованої діяльності, зазначеного у пункті 14 цього повідомлення.
У висновку з оцінки впливу на довкілля уповноважений орган, виходячи з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності, визначає допустимість чи обґрунтовує недопустимість провадження планованої діяльності та визначає екологічні умови її провадження.
Забороняється розпочинати провадження планованої діяльності без оцінки впливу на довкілля та отримання рішення про провадження планованої діяльності.
Процедура оцінки впливу на довкілля передбачає право і можливості громадськості для участі у такій процедурі, зокрема на стадії обговорення обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля, а також на стадії розгляду уповноваженим органом поданого суб’єктом господарювання звіту з оцінки впливу на довкілля.
На стадії громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля протягом щонайменше 25 робочих днів громадськості надається можливість надавати будь-які зауваження і пропозиції до звіту з оцінки впливу на довкілля та планованої діяльності, а також взяти участь у громадських слуханнях. Детальніше про процедуру громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля буде повідомлено в оголошенні про початок громадського обговорення.
Тимчасово, на період дії та в межах території карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби (COVID-19), спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, до повного його скасування та протягом 30 днів з дня скасування карантину, громадські слухання не проводяться і не призначаються на дати, що припадають на цей період, про що зазначається в оголошенні про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля.

13. Громадське обговорення обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля
Протягом 20 робочих днів з дня оприлюднення цього повідомлення на офіційному веб-сайті уповноваженого органу громадськість має право надати уповноваженому органу, зазначеному у пункті 15 цього повідомлення, зауваження і пропозиції до планованої діяльності, обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля.
Надаючи такі зауваженні і пропозиції, вкажіть реєстраційний номер справи про оцінку впливу на довкілля планованої діяльності в Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля (зазначений на першій сторінці цього повідомлення). Це значно спростить процес реєстрації та розгляду Ваших зауважень і пропозицій.
У разі отримання таких зауважень і пропозицій громадськості вони будуть розміщені в Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля та передані суб’єкту господарювання (протягом трьох робочих днів з дня їх отримання). Особи, що надають зауваження і пропозиції, своїм підписом засвідчують свою згоду на обробку їх персональних даних. Суб’єкт господарювання під час підготовки звіту з оцінки впливу на довкілля зобов’язаний врахувати повністю, врахувати частково або обґрунтовано відхилити зауваження і пропозиції громадськості, надані у процесі громадського обговорення обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля. Детальна інформація про це включається до звіту з оцінки впливу на довкілля.

14. Рішення про провадження планованої діяльності
Відповідно до законодавства рішенням про провадження даної планованої діяльності буде Дозвіл на виконання будівельних робіт (вид рішення відповідно до частини першої статті 11 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля»), що видається Державною інспекцією містобудування України

15. Усі зауваження і пропозиції громадськості до планованої діяльності, обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля, необхідно надсилати до
Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. Департамент екологічної оцінки та контролю, поштова адреса: вул. Митрополита Василя Липківського, 35, Київ 03035. e-mail: OVD@mepr.gov.ua. телефон: (044) 206-31-50, (044) 206-31-40.
Контактна особа: Котяш Лада Павлівна, заступник директора Департаменту екологічної оцінки, контролю та екологічних фінансів – начальник відділу формування державної політики в сфері екологічного контролю.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше