Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Обласний центр контролю та профілактики хвороб інформує про небезпеку ботулізму!

Корисна інформація
16.08.2022
Проблема захворюваності на ботулізм серед населення залишається актуальною на сьогоднішній день. Ботулізм відноситься до харчових токсикозів. Смертельна доза ботулотоксину для людини складає усього лише 0,3 мкг, що в 400 000 раз сильніше яду гримучої змії. Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених клостридіями. Споживаючи продукт, практично неможливо визначити наявність у ньому ботулотоксину (виключення становлять „бомбажні” консерви), оскільки він не має кольору, смаку, запаху.

Захворювання виникає тоді, коли створюються особливі умови для розмноження збудника ботулізму та утворення токсину. Це, насамперед, відсутність доступу повітря (такі умови створюються при консервуванні продуктів, копченні рибних, м’ясних продуктів, що забрудненні збудником ботулізму) та температура від +15 до+37°С. Якщо ж вона нижча, життєдіяльність його різко гальмується і при температурі 0°С мікроб не розмножується, токсин не виділяється.
 
Збудник розмножується при неякісній обробці та приготуванні м’ясних, рибних консервів, консервованих грибів, овочів, солоної та в’яленої риби, ковбаси та інших продуктів, особливо в домашніх умовах. Слід пам’ятати, що якщо інфікований продукт твердофазний (копчене м’ясо, в тому числі ковбаса, риба), то в ньому можлива так звана гніздова інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів.
 
З метою попередження тяжких захворювань на ботулізм, не рекомендується в домашніх умовах:
❌ виготовляти солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти;
❌ консервувати в герметично закупорених банках м’ясо, рибу, гриби, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;
❌ не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях несанкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;
❌ ніколи не їсти з в’яленої риби нутрощі та риб’ячу голову;
❌ використовувати консерви у "бомбажних" банках.
 
Слід пам’ятати, що не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати. У випадку виникнення перших симптомів захворювання (загальна слабкість, запаморочення, відчуття «сітки» перед очима, подвоєння в очах) негайно звертайтесь за медичною допомогою. У даному разі самолікування неприпустиме. Лікування ботулізму проводиться тільки в умовах стаціонару.
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше