Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Інформує Дергачівська районна філія Харківського обласного центру зайнятості

Корисна інформація
17.02.2021

Трудовий та страховий стаж. Яка різниця?
Із введенням з 01.01.2004 року нормативного поняття «страховий стаж» стало не важливо, скільки людина фактично працювала — значення має протягом якого періоду і скільки сплачував роботодавець за неї внески до Пенсійного фонду. Трудовий стаж, отриманий до січня 2004, автоматично прирівнюється до страхового стажу. Після зазначеної дати має значення період сплати страхових внесків.


Пенсійне та соціальне законодавство, а також пов’язані з ними нормативні акти, містять кілька різновидів стажу роботи, в тому числі:
• трудовий (загальний) — це періоди офіційної трудової діяльності, що підтверджуються записами в трудовій книжці.
Трудовий стаж може включати в себе такі поняття як загальний, пільговий і спеціальний стаж роботи. У Законі України «Про пенсійне забезпечення» поняття загального стажу роботи в основному застосовується для відмінності його від стажу, що дає право на пільги по призначенню пенсії;
• страховий — це відрізок часу, протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачувалися внески в сумі не менше, ніж мінімальний страховий внесок (ст. 24 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).
За більш детальною інформацією звертайтесь до фахівців Дергачівської районної філії ХОЦЗ за тел.: (05763)2-00-31, 3-10-61, або за адресою: місто Дергачі, вул. 1 Травня, 8А (2й поверх).

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше