Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Епідемічна ситуація в Україні із захворюваності на вірусний гепатит А характеризується як нестійка, з тенденцією до погіршення

Новини
05.12.2023

Епідемічна ситуація в Україні із захворюваності на вірусний гепатит А (далі – ВГА) характеризується як нестійка, з тенденцією до погіршення. За 9 місяців 2023 року у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року зареєстровано зростання захворюваності на 83,6%.

У жовтні поточного року у м. Вінниця зафіксовано спалах ВГА в одному з районів міста. Міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визнала спалах надзвичайною ситуацією.

В  Харківській області  епідемічна ситуація розцінюється як нестійка.

Гепатит А — вірусне захворювання печінки, яке часто називають хворобою брудних рук. Ця інфекція також відома як “хвороба Боткіна”. Збудник потрапляє в організм людини через заражену їжу, воду та при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною.  Найбільш уразливі до гепатиту А – діти.  Однак захворіти може кожен.   Одужання іноді триває кілька місяців. Крім ураження печінки, в окремих випадках гепатит А може спричиняти ураження  нирок, підшлункової залози, перебігати з болями в суглобах та навіть призвести до смерті.  

Наразі не існує спеціального лікування проти вірусного гепатиту А. Найкращий спосіб запобігти хворобі – зробити щеплення.   

Також не забувайте дотримуватися простих правил гігієни:  

✅ частіше мийте руки з милом, зокрема перед приготуванням та вживанням їжі;

✅ пийте тільки кип'ячену або бутильовану воду; 

✅ ретельно мийте овочі та фрукти;

✅ стежте за чистотою рук дитини, іграшок, предметів побуту.

Якщо ви помітили симптоми захворювання, одразу звертайтеся до сімейного лікаря!

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше