Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Для забезпечення безпеки газопостачання власники мають укласти договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку

Новини
01.08.2021

               До уваги мешканців Дергачівської міської ради!

Пунктом 3ст.19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що для забезпечення безпеки газопостачання та готовності внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку до надання послуг з розподілу та постачання природного газу співвласники будинку (об’єднання співвласників) або уповноважена особа мають укласти договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку з оператором газорозподільної системи або іншим суб’єктом господарювання, який має право на виконання таких робіт. Технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем газопостачання здійснюється за рахунок співвласників такого будинку.

У разі укладання договору за технічне обслуговування та безпечну експлуатацію внутрішньої газової мережі несе відповідальність оператор газорозподільної системи або іншим суб’єктом господарювання, з яким укладено договір. У разі укладення договору на технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку з іншим суб’єктом господарювання, ніж оператор системи,сторони визначають істотні умови договору на підставі вільного волевиявлення з урахуванням вимог законодавства України. При цьому управитель будинку або інша уповноважена особа повідомляють про це оператора газорозподільної системи протягом 15днів з дати укладання договору.

Відповідно п.п. 3.2 та 3.3 розділу ІІІ ПБСГ на власників будинків покладений обов’язок бути відповідальними за технічний стан і безпечне користування газопроводами, газовими приладами, димовими та вентиляційними каналами та забезпечити утримання систем газопостачання відповідно до вимог чинного законодавства України.

Згідно з вимогами підпункту 5.4 розділу ІІІ ПБСГ технічне обслуговування внутрішніх газопроводів і газового обладнання житлових і громадських будівель, комунально-побутових об’єктів невиробничого характеру здійснюється відповідно до вимог документації з експлуатації заводів – виробників газового обладнання на договірних засадах. Умови для технічного обслуговування забезпечуються власником (балансоутримувачем та/або орендарем (наймачем)) відповідно до вимог чинного законодавства України.

У разі незабезпечення власником (балансоутримувачем та/або орендарем (наймачем)) технічного обслуговування згідно вимогами пункту 5.4 цієї глави обладнання житлових і громадських будинків підлягає відключенню від системи газопостачання із встановлення заглушки (п. 5.7 розділу V ПБСГ).

Враховуючи вищенаведене, на теперішній час  роботи з технічного обслуговування внутрішньобудинкових   систем газопостачання в житлових будинках виконуються оператором газорозподільної системи або іншим суб’єктом господарювання, який має право на виконання таких робіт.

Вартість робіт з технічного обслуговування газових приладів та інженерних мереж до дня укладення договорів на технічне обслуговування внутрішньобудинкових   систем газопостачання багатоквартирного будинку в порядку, передбаченому Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово- комунальних послуг», та затвердження методології розрахунку граничних рівнів вартості виконання видів робіт та послуг з технічного обслуговування внутрішньобудинкових   систем газопостачання багатоквартирних будинків, встановлення для операторів газорозподільних систем граничних рівнів вартості виконання видів робіт та послуг з технічного обслуговування внутрішньобудинкових   систем газопостачання багатоквартирних будинків визначається згідно з затвердженими на підприємстві розцінками на відповідні  послуги та залежить від характеристик об’єкта споживача.

Таким чином, відповідно до вимог чинного на теперішній час законодавства України, технічне обслуговування внутрішньобудинкових   систем газопостачання  та газового обладнання багатоквартирних  житлових будинків та індивідуальних домоволодінь повинно виконуватись за рахунок споживачів, в тому числі і побутових.

Крім того, Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг , розроблено проект Типового договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання  житлових (багатоквартирних) будинків, який  знаходиться на стадії погодження.

Договір є публічним та ним передбачається надання відповідних послуг Оператором ГРМ (АТ «Харківгаз», АТ «Харківміськгаз»), а у разі вже укладеного договору з іншою організацією, Оператора ГРМ має бути проінформовано протягом 15 днів з моменту укладення такого договору.

Важливим  також є те, що у разі неукладеного Типового договору з Оператором ГРМ  протягом 30 днів з моменту його надання споживачеві, такий договір укладається автоматично, що також передбачено чинним законодавством України.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше