Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Чим небезпечний чадний газ та як уберегтися від отруєння

Новини
21.12.2023

З настанням холодів та через російські обстріли українці гріються як можуть: використовують пічки, генератори та інші нагрівальні прилади. Але, купуючи таке обладнання, важливо розуміти й ризики, які може спричинити його використання.

Оксид вуглецю (СО) – це токсичний газ. Він утворюється, якщо горіння відбувається в умовах браку кисню. Його називають чадним газом. Чадний газ не має кольору, запаху чи смаку, тому його неможливо ідентифікувати без спеціальних приладів, але він може  бути смертельним для людини і негативно впливає організм навіть у невеликих концентраціях.

При роботі яких приладів може виділятися чадний газ?

Чадний газ утворюється при горінні вуглецевих сполук. Він може накопичуватися в приміщеннях із несправною технікою або недостатньою вентиляцією, що спричиняє порушення доступу свіжого повітря.

Чадний газ виділяється під час роботи:

  • дров’яних/газових/вугільних печей;
  • портативних бензинових генераторів;
  • камінів;
  • газових водонагрівачів тощо.

У кровоносній системі чадний газ з’єднується з гемоглобіном – білком, що бере участь у транспортуванні кисню, відтак кров втрачає здатність переносити і доставляти кисень до тканин, а організм швидко починає відчувати його нестачу.

Від об’єму та часу, впродовж якого людина вдихає чадний газ, залежить ступень отруєння та симптоматика. Вдихання чадного газу навіть у невеликих концентраціях, але протягом тривалого часу, може мати серйозні наслідки для здоров’я.

Якими є загальні симптоми ураження чадним газом?

Поширеними симптомами впливу чадного газу є головний біль, нудота, прискорене дихання, відчуття втоми, запаморочення та сплутаність свідомості. Якщо ж ви відчуваєте подібні симптоми і підозрюєте, що причиною їх може бути чадний газ, перш за все - вимкніть усі прилади, крім електричних, та відкрийте вікна, щоби впустити в приміщення повітря.

Як уберегтися від отруєння чадним газом?

Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області нагадує:

  • не залишайте ввімкнені газові прилади без нагляду;
  • для обігріву помешкання використовуйте лише призначені для цього прилади (до приладу, не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення);
  • регулярно перевіряйте газове обладнання, вентиляційні канали та димоходи на справність;
  • часто провітрюйте приміщення , в якому є газові прилади;
  • у помешканні з пічним опаленням завжди відчиняйте заслінку в пічці чи комині;
  • не використовуйте генератор чи будь які бензинові двигуни в приміщенні.

Подбаймо особисто про своє здоров’я!

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше